Ομιλία ιερέως Δημητρίου Γιαννού Χάμιλτον - Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΗ μεγάλη ελληνική επανάσταση του 1821 ευρισκόταν σε κίνδυνο. Δεν υπήρχαν πλέον
μαχητές, πολεμοφόδια και προπάντων χρήματα. Οι πιο αξιόλογες μάχες των τελευταίων ετών της επανάστασης ήταν στο Μανιάκι όπου οι (300) μαχητές του Παπα- Φλέσσα  έπεσαν μέχρις ενός ως άλλοι (300)του Λεωνίδα για να ανακόψουν την προέλαση του Ιμπραήμ στη Πελοπόννησο στις 20 Μαΐου 1825. Στο Φάληρο έπεσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ανήμερα της γιορτής του στις 23 Απριλίου 1827.
Επιτέλους οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής αφυπνίσθηκαν και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για την σωτηρία της Ελλάδας η οποία για (400) ολόκληρα χρόνια είχε σβηστεί από τον χάρτη της Ευρώπης για αυτό και απόρησε ο Κιουταχής όταν έμαθε ότι επαναστάτησαν οι Έλληνες και είπε : “Ποιοί Έλληνες επαναστάτησαν. Δεν υπάρχουν πλέον Έλληνες παρά μόνον ραγιάδες”.
Έτσι  27 συμμαχικά πλοία Αγγλικά, Γαλλικά και Ρωσικά καταναυμάχησαν 89 τουρκικά στον κόλπο του  Ναβαρίνου από τα οποία τουρκικά τα περισσότερα βυθίστηκαν στις 20 Οκτ. 1827.
Έτσι άρχισε δειλά-δειλά να φαίνεται στον ορίζοντα η απελευθέρωση της Ελλάδας και το όνειρο του ιστορικού Παπαρρηγὀπουλου να γίνεται πραγματικότητα ότι: “Το 1821 είναι το θαύμα του νεώτερου ελληνισμού”.
Με το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 η Ελλάδα που ανέλαβε να κυβερνήσει ο Ι. Καποδίστριας περιελάμβανε την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα τις Κυκλάδες και την Εύβοια.

Το 1864 οι Ενετοί επί Γεωργίου του Α´ μας παραδίδουν τα Επτάνησα.
Το 1881 η Οθωμανική αυτοκρατορία μας παραδίδει την Θεσσαλία.

Το 1904-1908 έχομε τον Μακεδονικό αγώνα ο οποίος ιστορικά άρχισε από το 1900 με την θυσία των παλληκαριών του με σύμβολο τον Παύλο Μελά. Μπορεί ο μακεδονικός αγώνας για την  απελευθέρωση της Μακεδονίας να μη προσέθεσε εδάφη στην Ελλάδα, προσέφερε όμως πολύτιμες υπηρεσίες στην υπόθεση του έθνους γιατί αφύπνισε τους Έλληνες και προετοίμασε
το έδαφος για τους ένδοξους βαλκανικούς πολέμους που ακολούθησαν του 1912-13.
Σ’ αυτούς πραγματικά η Ελλάδα διπλασιάστηκε. Πήραμε από την Τουρκία (Με την διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας που άρχισε και ολοκληρώθηκε στον Α´ παγκόσμιο πόλεμο (1914-18)
την Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου με τελευταία την Κρήτη την 1η Δεκ.1913.
Τα Δωδεκάνησα μας παραδόθηκαν από τους Ιταλούς το 1947.
Με την συνθήκη της Λωζάννης στις 24 Ιουλίου 1923 μετά την μικρασιατική καταστροφή (1922) η Τουρκία ανέκτησε και πάλι (από την συνθήκη των Σεβρών 28 Ιουλίου 1920) την ανατολική Θράκη, την  περιοχή της Σμύρνης και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο. Στο άρθρο 23 της Λωζάννης η Τουρκία παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμά της στην Κύπρο. Όμως  από λάθη δικά μας έκανε απόβαση στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 και κατέχει το βόρειο τμήμα της 42 ολόκληρα χρόνια.

π. Δημήτριος  Γιαννιού
Ιερατικός Προϊστάμενος

Αγ. Δημητρίου Χάμιλτον Οντ.

Comments